MUNTELE SI RITUALUL URCARII PE MUNTE…


La 15 august, (Sfanta Maria) inca din vechime poporul nostru tine ritualul urcarii muntelui. Acest ritual incepe cu urcarea pe munte a 4 buciumasi cu buciume din alun ce vor vesti inceperea sarbatorii, se strang vreascuri de lem si se fac 4 focuri mari fiecare aratand directia cate unui punct cardinal.


Odata cu asfintitul soarelui aceste focuri sunt aprinse, buciumasii suna din bucium aratand astfel inceperea sarbatorii. Atunci se incepe urcarea muntelui .

Toti cei care urca sunt asezati in monom iar dupa traditie fiecare grup este calauzit de catre un batran. Barbatii si tinerii duc plosti cu bautura iar femeile cosuri cu merinde sau vase de lut cu apa ce le poarta pe cap. In timpul urcarii nimeni nu vorbeste iar pasul se pastreaza astfel incat nimeni sa nu ramana in urma.

Odata ce ajung sus, grupurile se strang in jurul focurilor unde asteapta rasaritul soarelui petrecand ,mancand ,cantand. Odata cu ridicarea soarelui toti stau in picioare cu fata spre rasarit ridicand mainile spre soare apoi ingenunchind si multumind cerului ca li sa mai dat ocazia sa mai urce inca odata pe munte pentru a traii aceasta inaltare spirituala. Dupa un timp in care toti multumesc pentru ceea ce li s-a dat, petrecerea incepe mai tare decat cea de cu o seara inainte.

Petrecerea tine pana in jurul amiezii dupa care toti coboara de pe munte, deoarece ritualul impune ca pe nimeni sa nu prinda asfintitul sus pe creste. Coborarea muntelui se face dupa cum doreste fiecare neexistand o regula in acest sens.

Ritualul acesta a fost inclus si de catre biserica in sarbatorirea Sfantei Maria, astfel ca aceest ritual al urcarii pe munte si a inchinarii la soare a fost inclus in sarbatoare unei zile de praznuire crestina.
Ritualul urcarii pe munte consta si in asa zisele targuri de fete din Apuseni, cel ami cunosctu fiind cel de pe muntele Gaina. Acolo pe langa activitatiile de targ obisnuit, se mai faceau si logodne si chiar casatorii in care fetele frumoase erau date fara zestre iar cele urate cu zestre.

Nedeidele erau urcari rituale duminicale pe munte, din pacate cam de 5 secole incoace, aceste urcari duminicale si-au pierdut semnificatiile magice si mitice de ascensiune spre cer din motivul ca muntii Carpati, considerati coloana vertebrala a Daciei ,au devenit in perioada evului mediu si chiar si mai tarziu granite nefiresti constituite pentru separarea poporului roman

Reclame

Posted on octombrie 17, 2011, in ARTICOLE. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: